#

Si konsumatore, jemi mbingarkuar me informacione se cfare eshte e shendetshme dhe cfare nuk eshte, cfare duhet te hame dhe cfare nuk duhet. Zhurma qe behet neper media per sa i perket ushqimit ka lene nje ndjesi te fuqishme konfuzioni. Pa permendur doktoret, instruktoret dhe terapistet te cilet japin keshilla pa fund. Nje nga temat me frikesuese eshte siguria ushqimore. Si mund te jemi te sigurte qe ushqimet qe po hame jane te sigurta? Mund te marrim informacione ne internet ose te flasim me kujdesin mjekesor ose te lexojme artikuj te ndryshem, por si mund te jemi 100% te sigurte se cfare ndodhet ne pjaten tone nuk eshte duke demtuar shendetin tone? E verteta eshte se nuk mundemi. Te qenurit nje konsumator i rregullt dhe konsumimi i ushqimit qe blejme neper supermarkete ose qe porosisim neper restorante do te thote te besojme cfare thuhet neper etiketa, cfare agjensite shteterore rekomandojne, cfare gazetaret shkruajne, cfare shkencetaret raportojne. Deri tani, kaq kemi patur ne dore. Greentest e ndryshon krejtesisht situaten. Greentest ju kthen kontrollin ne duart tuaja.

Cfare eshte Greentest?

Greentest eshte nje pajisje elektronike qe perdoret per te matur nivelin e nitratit ne frutat, perimet dhe mishin.


Si punon Greentest?

Aparati shfrytezon percjellshmerine e frutave dhe perimeve si nje menyre per te matur nivelin e perqendrimit te nitratit. Matjet behen duke futur sonden metalike te aparatit ne nje pjese te ushqimit. percjellshmeria ndikohet nga niveli i nitratit - kjo e lejon aparatin qe te beje detektime inteligjente persa i perket nivelit te nitratit qe nje pjese e nje produkti permban. Aparati me tej krahason nivelein e matur te nitratit me nivelet e baze te pranuara te cilat jane para-programuar ne software-in e aparatit. ne varesi te produktit, ekrani i aparatit do te tregoje nje nga tre rezultatet me poshte:

  • Jeshile, e cila do te thote se produkti ka nivel nitrati te pranueshem dhe eshte i sigurte per tu konsumuar
  • E verdhe, e cila do te thote se produkti nuk ka nivele ideale te permbajtjes se nitratit por nuk ekstremisht i demshem. Keto produkte duhet te konsumohen ne menyre te limituar.
  • E kuqe, e cila tregon nje nivel te rrezikshem te nitrateve. Keto ushqime duhen shmangur sa me shume te jete e mundur.

Si mund ta perdor aparatin?

per te perdorur aparatin Greentest filloni duke selektuar frutin ose perimen. Me pas futeni sonden e aparatit ne nje pjese te produktit. Per frutat pjesa me e bute eshte me e sakta per tu testuar. Per perimet, bishti/fundi jane pjesa ideale. Per jeshlilleqet, pjesa e kercellit eshte me e pershtatshme.


Nga vijne nitratet?

nitratet jane te pranishme ne menyre te natyrshme tek disa ushqime. Nitratet perdoren gjithashtu dhe si konservues; Kjo eshte vecanerisht e vertete tek mishrat si proshuta, salcicet etj. Sidoqofte, niveli i larte i produkteve qe po shohim sot jane rezultati i fertilizuesve kimik te perdorur ne industrine e agrikulturesqe u krijuan per te rritur ne menyre artificiale shpejtesine e rritjes se bimeve dhe sasine e frutave/perimeve per bime.

Pse nitratet jane te demshme per ne?

Nitratet formojne nitrite ne trupin tone. keto nitrite shnderrohen me tej ne nitrosamina, te cilat jane te lidhura me forma te ndryshme te kancerit - ne menyre specifike me kanceret intenstinale (stomak, zorre e trashe etj). Femijet dhe grate shtatzena jane vecanerisht te rrezikuara nga toksikimi nitrateve per shkak te imunitetit te dobet/kompromentues. Toksikimi i nitrateve njihet gjithashtu si shkaktar i Sindromes Baby Blue, nje gjendje ku gjaku i femijeve e ka te veshtire te permbaje nivele oksigjeni te shendetshem. Sindroma Baby Blue mund te shkaktoje dhe vdekjen.

Pse nuk kam degjuar per nitratet?

Ne boten e sotme te teorive konspirative alarmante dhe me shtimin e informacionit te nutrifikimit, ceshtjet e rendesishme mund te humbasin. Ne vitet e kaluara, fokusi ka qene tek efektet e demshme te pesticideve dhe ne benefitet agrikultures organike. Duke e thene kete, Prganizata Boterore e Shendetesise (WHO) ka publikuar nivelet maksimale te pranimit te konsumimit te nitratit ditore per femijet qe nga 1962! Me rritjen shqetesuese te kancerit tani te pranishem ne te gjithe boten, me shume kerkime po behen per sa i perket nitrateve dhe efektit qe ka ne trupin tone. Ndergjegjesimi per nitratin po rritet shpejt, vecanerisht ne boten e shendetshme te alternativave.


Po persa i perket Pesticideve?

Te krijosh nje aparat si Greentest u deshen disa vite kerkime dhe testime. Nje pajisje elektronike per konsumatorin duhet te jete e sakte, e qendrueshme dhe e thjeshte ne perdorim. Pesticidet jane shume te veshtira per tu matur. Ka me dhjetera kimikatet te ndryshme qe perdoren si pesticide. Mbetjet e pesticideve gjenden kryesisht ne lekuren e frutave dhe perimeve prandaj eshte e veshtire per ti matur ne menyre te vazhdueshme dhe te sakte. Prandaj nuk ka asnje testues shtepiak te pesticideve ne treg. Si e kemi shpjeguar dhe me siper, nitratet lidhen me perdorimin e fertilizuesve kimik. Eshte e logjikshme qe nese nje produkt ushqimor, i prodhuar nga nje ferme e caktuar, ka sasi te larte te nitratit, shancet jane qe prodhuesi ka perdorur dhe sasi te larte te pesticideve. Nje rezultat i kuq i Greentest mund te konsiderohet nje tregues i pershtatshem qe pesticidet jane te pranishme ne ate pjese te produktit.

Pse duhet ta perdor Greentest?

Greentest ka treguar se eshte shume revolucionar. Eshte aparati i pare i llojit te vete: nuk ka aktualisht aparat tjeter testues te ushqimeve ne treg me te cilin konsumatoret ta perdorin ne menyre te sigurte ne shtepiper te testuar ushqimet per nitratet ose per lloje te tjera kimikatesh. E vetmja alternative do te ishte ne dergonit ushqimin tuaj ne laboratore per testime, e cila nuk eshte praktike dhe realiste. Greentest eshte i leverdisshem, i thjeshte dhe ju fuqizon juve, konsumatorin, per te verifikuar ne menyre te sakte sigurine e ushqimeve qe ushqeni veten, familjen dhe femijet tuaj.

Si mund te blej nje aparat Greentest?

Aparati Greentest ka ardhur ne Shqiperi me nje cmim shume te leverdisshem prej 99 € , me perfaqesimin si distributor zyrtar nga “FAVE ALBANIA” SH.P.K.

Ju mund ta porositni ne numrat +044 547 952 ; +355 69 523 7774 ose na vizitoni ne adresen Rezidenca Ivanaj, Rr. Perlat Rexhepi, Ish Blloku, Tirane.

Perktheu: Klevis Begaj